Крановете безпорно са полезни помощници на работното място. Могат да повдигат огромни товари и да направят работният процес по-бърз и ефикасен. Въпреки огромната си мощ те са изключително опасни. Ако товарът се откачи по време на неговото вдигане почти невъзможно е той да бъде спрян или да има време за реакция от страна на оператора или заобикалящите работници. Резултатът може да бъде лоши наранявания, а дори и смъртни случаи. Над 90% от инцидентите с участието на стационарен или автокран са поради човешка грешка, така че правилния подход, подготовка и обучение са от решаващо значение.

Преди да се пристъпи към работа с крана, трябва да бъде обърнато внимание на неговите характеристики, включително неговото тегло, максималното натоварване което може да поеме, както и дали товарът е закачен правилно. Основната информация, операторите на кранове и работниците ангажирани с дейността по тяхното обслужване могат да го използват сравнително безопасно.

Съществуват много и различни типове кранове, но индустриалните са най-мощните и опасни, затова всеки един елемент от работата с тях трябва да бъде взиман под внимание, а не да бъде пренебрегван.

Голяма част от инцидентите с кранове са причинени от човешка грешка, затова от значение са правилното отношение, основните знания и правилният подход към работата.

Източник: Avtokranove.com

Категории: Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *